Banner

Vrouwen op reis

interviews met reislustige en avontuurlijke vrouwen

Mariëtte is een reisjournalist met een passie voor low budget reizen en daar een blog over schrijft. Ze heeft alles in Nederland opgezegd, ze heeft geen vaste woonplek en met haar mobiele huishouden van één koffer, laptop, camera en smartphone reist ze wereldwijd en schrijft ze reisgidsen en artikelen voor bladen en websites.

 

Soms verblijft ze ergens een paar maanden, soms maar een paar dagen. Er is niet veel dat ze mist van haar leven in Nederland, behalve haar volwassen zoon natuurlijk. Na een studie Arabisch en een lang werkverblijf in Marokko specialiseerde ze zich in reizen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

 

Wat betekent reizen voor jou?

Reizen betekent vrijheid voor mij. Met het woord vrijheid kun je mij zo ongeveer betoveren. Het betekent dat je keuzes hebt. De meeste mensen weten dat alleen in theorie. Ze hebben de vrijheid, maar gebruiken die niet. Ze gaan voor het vaste stramien van huisje, boompje, beestje. Met alle zorgen daarbij.

 

Als student zijn velen het gelukkigst. Bezit hebben ze dan nog niet, en ze leven voluit. Later vergaren ze een huis vol spullen, tig vaste lasten waarvoor ze hun hele leven hard blijven werken. Ze leveren tijd in, maar voor wat? Ook met mij ging het die kant op. Door een echtscheiding en reizen werd ik wakker geschud. Zonder al die ballast voel ik me veel beter. Ik hoef minder hard te werken en leef meer. Het leven draait voor mij om ervaringen en niet om spullen.

Waar ben je naar op zoek als je op reis gaat?

Tijdens privéreizen ben ik niet op zoek naar iets speciaals. Het is belangrijk je verwachtingen te temperen als je op reis gaat. Dan sta je meer open voor alles dat zich zoal aandient. Dan ben je ook niet teleurgesteld als het er allemaal minder perfect uitziet dan op het plaatje in de reisgids of op de website. Het is namelijk nooit perfect en als dat je uitgangspunt is dan kun je meer genieten van de dingen en mensen om je heen.

 

Ontmoetingen met mensen zijn belangrijk. Iets leren over hun leven, cultuur en gewoonten. Ik dwaal het liefst door onbekende straten. Musea sla ik vaak over, op moderne kunstmusea na. De natuur en moderne kunst ontspannen me.

 

Verder is reizen bij mij natuurlijk vaak verbonden met werk. Omdat ik een doel heb op een bestemming maakt dat reizen soms zwaar (binnen korte tijd veel informatie verzamelen), maar ook extra leuk. Ik bezoek plekken en leer mensen kennen die ik anders niet had ervaren. Ook door mijn eigen vooroordelen of afwijkende interesses. Zo interviewde ik de Nederlandse profvoetballer Jeffrey Leiwakabessy op Cyprus, terwijl ik niet eens weet wat buitenspel is. Dat was zo tof. Hij vond het ook leuk, omdat ik hem meer vroeg over zijn leven buiten Nederland dan over voetbal. Dat was voor hem ook een nieuwe ervaring!

Welke bijzondere ervaring die je op reis meemaakte wil je graag delen?

Het is meer een ervaring in het algemeen. Als je ziet wat de alledaagse beslommeringen van mannen, vrouwen en kinderen in andere landen zijn, ontdek je dat die in wezen niet verschillen van de onze. Religie en cultuur zijn dan plots slechts middelen om alle vreugdes en uitdagingen van het leven een plaats te geven. Uiteindelijk willen we als mensen allemaal hetzelfde. Veiligheid, wat zekerheden zoals voedsel, kleding en een dak boven het hoofd. Het beste voor onze kinderen. Wat plezier. Het is zo simpel.

 

Tegelijkertijd merk je dat er, net als in Nederland, enorme verschillen zijn tussen mensen. In Marrakech woonde ik twee jaar in de medina, de oude binnenstad. Buren, vrienden en kennissen namen me mee naar de bakker, het badhuis of een heilige aan wie ze offers brachten. Er viel regelmatig iets te vieren: Een huwelijk, geboorte of besnijdenis, de jaarlijkse ramadan of het Offerfeest. Ik ontmoette zwaar gesluierde dames naast dames in korte rokjes. Soms binnen eenzelfde familie. Die toegedekte vrouwen konden van alles zijn. Huisvrouw, professor aan de universiteit of prostituee. Zo'n hoofddoek zegt op zich dus niets over de vrijheden van een moslima. Dat leer je alleen achter de schermen.

Heb je een bucket list en hoe ziet die er uit?

Ik heb ooit wel eens zo’n emmerlijst gemaakt, of twee, maar geen idee waar die gebleven zijn. De dingen die ik nog wil doen, zitten vooral in mijn hoofd. Hoog op mijn lijst staat het afronden van het pelgrimspad Camino de Santiago. Het is ruim 2500 kilometer lopen vanaf Nederland en ik doe hem in etappes. Een paar jaar terug ben ik in Leiden begonnen en inmiddels tot Vézelay, midden Frankrijk gekomen.

 

Verder staat Zuid-Amerika op het programma, daar ga ik volgend jaar heen. Verder nog Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en IJsland. En landen als Oezbekistan, langs de Zijderoute. Kleine wensjes behoren net zo goed tot de bucket list. Ik wil weer gaan hardlopen. In Nederland deed ik dat zo’n vier tot vijf keer per week. Verder ben ik niet zo met die lijst bezig. Ik doe al wat ik graag doe en ik beslis ook veel dingen ad hoc.

 

 

Heeft Mariëttes verhaal je geïnspireerd en zou je graag op de hoogte blijven van haar avonturen? Volg haar dan via haar blogsite www.reisomtereizen.nl en sociale media (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter).

 

Wil je graag jouw eigen reiservaringen en avonturen met ons delen? Email ons dan jouw reistips of vul het contactformulier in.

 

 

Foto's: M. van Beek

Mariette_vrouw_op_reis_blog Vrouw_op_reis_cultuur_gewoonten vrouw_mariette_modern_art

Wat is je favoriete bestemming?

Ik heb niet één favoriete bestemming maar ik reis graag naar Afrika of het Midden-Oosten. Misschien wel omdat die regio’s minder platgetreden zijn en nog veel onontdekte plekken te bieden hebben ‘off the beaten track’. Ik ben niet zo’n Aziëmens, geen idee waarom niet en ik heb niets met zon- en strandvakanties of de wintersport. Maar ik ben wel gek op Groot-Brittannië en Ierland!

 

Welk land is een 'must-go' bestemming voor vrouwen?

Ik weet echt nooit het antwoord op die vraag! Ik geloof niet dat er bestemmingen zijn die minder of meer geschikt zijn voor vrouwen. Een algemeen advies is er ook niet, het is erg persoons- en smaakgebonden.

 

Ik houd erg van Portugal, zo’n ongepolijste stad als Porto bijvoorbeeld, en op de Azoren ben ik echt straalverliefd. De Azoren zijn een Portugese eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. Ze zijn vulkanisch van oorsprong en groen, je kunt er heerlijk wandelen, ver van het tumult van het Europese vasteland. Ik schreef een reisgids over de Azoren, dat was twee jaar terug, en ik heb nog elke dag heimwee naar de archipel. Saudades noemen ze dat in het Portugees. Een weeïg gevoel van melancholie. Cultureel hebben de Azoren ook genoeg te bieden. Vooral de volksfeesten rond Pinksteren (Espírito Santo) zijn uniek. Dan zijn er processies en schuift iedereen aan bij gezamenlijke maaltijden. Ik ben dol op zulke rituelen. De gemeenschapszin van de Azoreanen maakte een diepe indruk op me.

 

Welke tips heb je voor reizende vrouwen?

Maak de reizen die je nog wilt maken, ook als je geen reismaatje hebt. Als je partner bijvoorbeeld geen trek heeft in jouw bestemming en je niemand anders meekrijgt. Probeer eens een soloreis en voel wat een verademing dat kan zijn. Je hoeft op niemand te wachten. Je kunt helemaal je eigen gang gaan! Laat je niet bang maken door de verhalen of zorgen van anderen of dat waarschuwende stemmetje in je hoofd. Gebruik simpelweg je boerenverstand. Of beter: boerinnenverstand. Doe geen dingen die je thuis zou laten. Niet midden in de nacht een onbekende wijk van een stad in, niet met een vreemde man alleen ergens afspreken, niet opzichtig zijn met je bezittingen. Op het platteland ben je veelal beter af dan in grote steden. Het is heerlijk om in je uppie door bossen en velden te wandelen.

vrouw_reizen_camino Vrouw_op_reis_marokko