Banner

Vrouwen op reis

interviews met reislustige en avontuurlijke vrouwen

Kristina Mees is een 38-jarige reis verslaafde die het liefst in de outdoors is. Ze is sportief en houdt van elke activiteit die haar dichterbij water of de bergen brengt.

 

Ze ontdekte toen ze jong was dat ze een voorliefde had voor reizen en het ontdekken van nieuwe en andere culturen. Kristina heeft in acht verschillende landen gewoond en woont sinds een aantal jaar in Zwitserland waar ze voor Mandarin Oriental Hotels werkt als Regionaal Directeur. Ze reist veel, zowel voor werk als voor plezier.

 

Wat betekent reizen voor jou?

Voor mij is reizen een van de meest belangrijke onderdelen van educatie en begrijpen in het leven. Als je op reis bent kun je ‘real-time’ en ‘real-life’ leren over cultuur, geschiedenis, natuur en talen.

 

Op reis leer je ook de meest bijzondere dingen over jezelf. Als ik op reis ben stel ik mijzelf open voor een nieuwe omgeving en nieuwe avonturen en dit draagt bij aan de ontwikkeling van wie ik ben en het verbreedt mijn horizon.

 

Als ik weer eens op een afgelegen plek ben waar ik me toch wel een beetje uit mijn comfort zone voel, dan maakt dat juist dat ik naar mijn instinct moet luisteren en niet altijd alles gaat zoals gepland. En dat is voor mij de ‘kick’ van reizen, het maakt je bescheiden en zet je weer met beiden voeten op de grond.

 

Eenmaal thuisgekomen na een lange reis, besef ik me telkens weer wat een bevoorrecht leven ik heb.

Waar ben je naar op zoek als je op reis gaat?

Voor mij is er een verschil tussen reizen en vakantie. Tijdens een vakantie zoek ik naar ontspanning en normaal gesproken verblijf ik op een plek, waar ik rust kan vinden en kan genieten.

Als ik een paar weken op reis ben, reis ik van de ene naar de andere plek en van het ene avontuur tuimel ik in het volgende. Ik hou ervan om all plannen los te laten en ‘off piste’ te gaan, vooral als ik een nieuwe plek bezoek waar ik nog niet eerder ben geweest. Ik doe dit normaal gesproken te voet en al wandelend ontdek ik de natuur en afgelegen plekken die ver van het stadse zijn.

 

Welke bijzondere ervaring die je op reis meemaakte wil je graag delen?

Er zijn zoveel noemenswaardige momenten waar ik nu aan moet denken, maar de meest fantastische ervaringen voor mij hebben altijd te maken met het ontmoeten van ‘locals’ en de glimp die je vaak opvangt van hun leven. Dit is iets wat je als een doorsnee toerist niet ziet of meemaakt.

 

Voor mij is dit de vierde dimensie van reizen oftewel de complete onderdompeling. Een toevallige ontmoeting op straat in Fort Kochi in India leidde tot een uitnodiging voor een diner met de hele familie. Of de jonge Japanse vrouw die ik tegen het lijf liep in Tokio die mij uitnodigde voor een hanami picnic (kersen bloesem) met haar vrienden. Dit soort ervaringen zijn super en je kan ze niet plannen.

 

Welk land is een 'must-go' bestemming voor vrouwen?

De wereld! Er is niet één bestemming die ik aan zou kunnen wijzen vooral ook omdat reizen persoonlijk is en afhangt van jouw interesses. Ik zou liever vrouwen willen aanmoedigen om op pad te gaan en de wereld te ontdekken. Als de vraag zou zijn, welk land vind je veilig voor vrouwen die alleen op reis gaan dan zou ik Japan en Bhutan aanbevelen.

Wat is je favoriete bestemming?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van elke reis die ik gemaakt heb genoten heb. Iedere trip en elke bestemming was mooi op zijn eigen manier. Er zijn wel een paar bestemmingen die me geraakt hebben, bijvoorbeeld het ontdekken van de fascinerende cultuur van het unieke koninkrijk Bhutan dat in de Himalayas genesteld ligt. Ook mijn trek door Papua in Indonesië waar ik van het ene dorp naar het andere dorp wandelde en gegrilde zoete aardappels en verhalen deelde met de lokale bevolking. De laatste die ik hier wil noemen is de nacht die ik doorbracht om mee te mogen helpen in een tempel op de heilige berg van Koya-San in Japan. Ik zou nog zoveel meer reis ervaringen kunnen delen maar deze drie springen er voor mij uit.

 

Meer exotische bestemmingen hebben voor mij als Europeaan een aantrekkingskracht. Vooral omdat deze landen cultureel vaak compleet anders zijn vergeleken met mijn dagelijkse leven. Maar ik heb ook geleerd dat je niet altijd ver hoeft te reizen voor het meemaken van fantastische ervaringen. Simpel gezegd: Er zijn geen saaie bestemmingen, alleen saaie reizigers!

 

Heb je een bucket list en hoe ziet die er uit?

Hoe meer ik reis, hoe meer ik wil reizen, maar ik heb geen bucket list. Ik ben eigenlijk gewoon reislustig en ik heb wel een aantal ideeën. Ik ben op dit moment aan het plannen om naar Myanmar en Taiwan te gaan. Guatemala en Hawaii zijn plekken waar ik al een keer geweest ben, maar waar ik dolgraag nog een keer naartoe zou willen reizen.

 

Welke tips heb je voor reizende vrouwen?

Ik denk dat gezond verstand een van de belangrijkste dingen is terwijl je reist. Houd je oren en ogen open vooral als je alleen reist en wees op je hoede. Ik ben kieskeurig wat betreft het boeken van accommodatie en ik drink nooit (te) veel alcohol. Vertrouw op je gevoel en pas je aan aan de cultuur en omgeving van het land dat je bezoekt.

 

 

Heeft Kristina’s verhaal je geïnspireerd en zou je graag je eigen reis ervaringen en avonturen met ons willen delen? Email ons dan jouw reis tips of vul het contact formulier in.

vrouw_berg_trek_elbrus_reizen vrouw_franse_alpen_reizen kilimanjaro_vrouw_reis