Banner

Vrouwen op reis

interviews met reislustige en avontuurlijke vrouwen

Katy Cox, een reizende chef, voedingsdeskundige en yoga lerares deelt haar reiservaringen. Ze ziet zichzelf als een professionele nomade die tijdens haar reizen mensen meer bewust maakt van Wellness en ze probeert wat magie achter te laten in elke plaats waar ze naartoe reist.

 

Wat betekent reizen voor jou?

Voor mij is reizen een onderdeel van mijn leven, een manier om door het leven te gaan en je aan te passen aan verschillende omstandigheden. Voor mij is het ook een manier om mijzelf beter te leren kennen en te begrijpen in verschillende situaties, scenarios en culturen. Al vanaf mijn 17e reis ik met een paar sabatticals toen ik midden twintig was en het voelt als een natuurlijk onderdeel van mijn leven.

 

Waar ben je naar op zoek als je op reis gaat?

Ik reis omdat het in mijn bloed zit en omdat ik een enorme drang heb om de wereld te verkennen. Ik reis voor mijn werk en voor plezier maar ook om kennis te vergaren. Deze combinatie heeft me naar verschillende prachtige locaties gebracht.

 

Waar ik echt naar op zoek ben als ik op reis ga is om me onder te dompelen in de natuur, het vinden van ‘wilde’ plekken en prachtige lokaties in de natuur, niet ver van waar ik ’s nachts naar bed ga.

Daarnaast is reizen voor mij een soort levende geschiedenisles en een te gekke manier om te leren van andere culturen.

 

Door mijn passie voor voedsel en eten, ontdek ik ook tijdens mijn reizen lokale gerechten en lokaties waar bijzondere planten groeien. Bijvoorbeeld tijdens mijn zoektocht naar traditionele cacao bomen of een bepaalde plek op de aarde waar een goed mango seizoen is. Ik ben laatst een dag onderweg geweest naar een bijzondere plek in een vallei in de Andes waar een bepaalde soort aardappel groeit die nergens anders ter wereld verbouwd wordt.

Wat is je favoriete bestemming en waarom?

Het is moeilijk om een favoriete bestemming te kiezen, want er zijn zo veel bijzondere en mooie bestemmingen die hoog op mijn favorieten lijstje staan. Maar als ik er een moet kiezen, dan kies ik voor Nieuw Zeeland. De eilanden daar hebben zo enorm veel te bieden en zijn werkelijk fantastisch: vuur en ijs, bossen en zee!

 

Welke bijzondere ervaring die je op reis meemaakte wil je graag delen?

Ook voor deze vraag is het moeilijk om een keuze te maken uit de vele bijzondere ervaringen die ik heb meegemaakt. Een aantal jaren geleden trok ik met een vriend door de Himalaya en we kozen ervoor om een nacht in een dorpje te slapen en een ‘break’ te hebben van het slapen in onze tent. We sliepen in een huis waar ook een familie woonde en we werden als koningen verwelkomt en behandeld. Die gastvrijheid vergeet ik nooit meer.

 

De volgende ochtend werden we wakker van het geluid van bellen, we dachten dat het de yaks waren die naar de weiden werden gebracht. Op het dakterras van het huis zagen we dat het een lange sliert van monniken was die door het dorpje liepen. Het waren 40 mannen die zingend door de smalle straatjes liepen terwijl ze elk hun bel luidden.

Later werd ons verteld dat de monniken 3 dagen lang gelopen hadden om het dorp te bereiken omdat ze gehoord hadden dat er een ‘Lama’ geboren was (een incarnatie van een Boeddhistische Monnik).

Het was alsof we een scene van honderden jaren geleden bekeken en het was ook iets dat zoveel betekende voor de cultuur en de mensen van dit land dat we ons gelukkig prijsden dat we dit mee mochten maken.

Welk land is volgens jou een ‘must travel’ bestemming voor vrouwen en waarom?

Ik zou Columbia aanraden als land dat een must is voor elke vrouw. Vrouwen worden hier meer gerespecteerd dan in andere landen in Latijns Amerika en het ’vrouw zijn’ wordt hier echt gewaardeerd. Daarnaast is het een land dat je zintuigen prikkelt met bijvoorbeeld waanzinnige muziek en dans. Het is een veilig land om als vrouw door te reizen, met beeldschone natuur, heerlijke stranden, vrouwelijke kunstenaars en designers.

 

Heb je een bucket list en hoe ziet die er uit?

Ja natuurlijk heb ik een bucket list die nooit korter wordt!

Mijn top 5 is: Raja Ampat (Papua New Guinea), Madagascar, Sri Lanka, Hawaii en Kenia 

 

Welke tips heb je voor reizende vrouwen?

Als ik op reis ben voor mijn plezier en niet voor werk dan verblijf ik het liefst in een hostel of een Air B&B. Op die manier kan ik een keuken gebruiken en is het makkelijker om contact te maken met andere reizigers en de plaatselijke bevolking.

Ik probeer altijd in ieder geval een paar woorden van de taal te spreken van het land waar ik naartoe ga. Dit is altijd goed om het ijs te breken en om leuke en handige tips te krijgen.

Praat en communiceer met andere reizigers en vraag hun over hun ervaringen en wees niet bang om het openbaar vervoer te gebruiken. In de meeste plaatsen ter wereld is dit absoluut veilig en een hele leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking.

En als laatste, ik heb altijd een ‘emergency’ tasje in mijn handbagage met de allerbelangrijkste zaken zoals een tandenborstel, een bikini, schoon ondergoed, etc. voor het geval dat jij wel aankomt op de plaats van bestemming maar je koffer niet.

 

 

Ben je geinspireerd door Katy en wil je meer over haar werk weten?

Ga dan naar haar website: www.everessencenutrition.com

katy_vrouw_vakantie rots_klimmen_vrouw yoga_katy_andalusie