Banner

Vrouwen op reis

interviews met reislustige en avontuurlijke vrouwen

Gigi Garzuly leeft voor reizen en ze is gek op avontuur. Toen ze 17 was vond ze een baantje als toer leidster in Kenia en zo werd het reis virus in haar ontwaakt. Gigi geeft pilates lessen, ze heeft geen bucket list en ze zegt zelf dat ze een echte ‘beach bum’ is.

 

Al toen ze jong was wist ze dat ze op reis wilde, maar ze moest een manier vinden om deze reis drang te bekostigen. Het verbaasd haar nog steeds dat haar ouders haar naar kenia hebben laten gaan om daar te gaan werken, maar voor haar was dit de start van hoe ze graag haar leven wilde leven.

 

Ze zegt: ‘Je leest steeds vaker over mensen die een nomadische levensstijl erop na houden maar ik heb altijd zo geleefd - zelfs al voordat het een hippe manier van leven was.’

 

Wat betekent reizen voor jou?

Reizen is wegkomen van de routines en de dagelijkse sleur van het leven. Het onbekende zien, ruiken en voelen en nieuwe mensen ontmoeten is waar ik het voor doe. Elke keer weer krijg ik een kick uit de enorme verschillen tussen de mensen die ik ontmoet als ik op reis ben en de mensen die ik dagelijks om me heen heb in het hectische en consumenten gedreven leven in de stad. Op reis wordt mijn nieuwsgierigheid naar ‘de ander’, het nieuwe en het onbekende gevoed en bevredigd.

 

Mensen vragen mij vaak of reizen voor mij vrijheid betekent, maar ik moet eerlijk zeggen dat dat niet zo is. Ik ben vrij en op reis geniet ik van mijn nieuwsgierigheid zonder pauze knop.

Waar ben je naar op zoek als je op reis gaat?

Reizen is mijn passie en ik reis niet met een van te voren gepland programma, ik hou ervan om op reis te gaan met een lege agenda. Ik hou van de zee en ja ik ben een echte ‘beach bum’ maar ik hou ook van de woestijn en van paardrijden in Rajasthan bijvoorbeeld.

 

Ik ga wel op zoek naar cultuur maar ik bezoek geen monumenten en gebouwen met als doel om er alles over te weten te komen. Ik probeer zoveel mogelijk tijd uit te trekken voor mijn reizen en dit geeft mij de vrijheid om bijvoorbeeld ergens ongepland voor drie maanden te blijven. Ik hou ervan om zonder schema te reizen om zo te zien wat er gebeurd en hoe alles zich ontwikkelt. Deze manier van reizen geeft mij nog steeds voldoende avontuur!

 

Welke bijzondere ervaring die je op reis meemaakte wil je graag delen?

Ik was in Nairobi in 1983 toen de coup daar plaats vond maar er waren meer dan honderd beschermengelen om mij heen die ervoor gezorgd hebben dat ik er ongeschonden uit kwam. Jaren later zeilde ik mee op een 55ft jacht van Kenia naar Cyprus toen we in Yemen achterna gezeten werden door piraten. We hebben ze uiteindelijk af kunnen schudden omdat de golven te hoog waren voor hun speedbootjes en wij gunstige wind hadden.

 

En dan is er duiken in Soedan, dat was gewoon helemaal fantastisch.En de bijzondere mensen die ik overal ben tegengekomen. Met een aantal heb ik nog steeds contact.

Wat is je favoriete bestemming?

Het is onmogelijk om een favoriete bestemming te noemen. Er zijn wel een aantal plekken die ik vaker bezocht heb zoals: Cuba, India, Thailand en Sri Lanka.

 

Het Caribisch gebied was een heerlijke plek en een soort speeltuin waar ik van alles en nog wat heb uitgeprobeerd. Ik heb daar o.a. 18 maanden in de jungle gewoond van Panama en ik heb veel gereisd naar Costa Rica en Nicaragua.Mijn reizen zijn een beetje als liefdes, ik kan geen favoriet kiezen want ondanks dat elke bestemmign, elk land en elk continent anders is hou ik van ze allemaal!

 

Welk land is een 'must-go' bestemming voor vrouwen?

Ik denk dan meteen aan India. Ook al zijn er de laatste tijd nogal wat negatieve berichten in de media verschenen over verkrachting van vrouwen, dit schrikt mij niet af en eigenlijk is India een land waar je als vrouw altijd al lastig gevallen zou kunnen worden. Dit is niets nieuws maar het is wel een bevestiging dat je daar als vrouw je gezond verstand moet gebruiken. Mijn advies is om te doen wat de Indiase vrouwen doen. Ga niet mee in een riksja of een taxi als er meer mannen dan de chauffeur meerijden. Een Indiase vrouw zou dit nooit doen en jij dus ook niet.

 

Ieder bestemming kan geweldig zijn voor een vrouw, ik ben nooit bang geweest op reis maar misschien komt dit omdat (gelukkig) ik een enorme dosis gezond verstand heb. Mexico en Belize kunnen onveilig zijn maar zelfs daar heb ik me altijd veilig gevoeld. Als ik het gevoel had dat een situatie uit de hand zou kunnen lopen heb ik mijzelf altijd uit die situatie kunnen halen.

pilates_vrouw_gigi vrouw_op_reis_strand vrouwen_reis_vakantie marwari_vrouw_paardrijden

Heb je een bucket list en hoe ziet die er uit?

Nee, ik heb geen bucketlist want ik beslis liever spontaan waar ik naartoe ga dan dat ik een lijst af moet werken. De wereld heeft nog zoveel te bieden! Maar nu ik erover nadenk is er wel een plek waar ik graag naartoe zou willen gaan en dat is Birma. IK noem dit land nog steeds Birma omdat ik gehoord heb dat de naam Myanmar niet in goede aarde valt bij de lokale bevolking.

 

Welke tips heb je voor reizende vrouwen?

Voor alle reizende vrouwen die net als ik van natuur houden en van kleine onontdekte plekken op aarde: Ga! houdt je oren en ogen open en geniet van al het moois om je heen!

 

 

Heeft Gigi’s verhaal je geïnspireerd en zou je graag je eigen reis ervaringen en avonturen met ons willen delen? Email ons dan jouw reis tips of vul het contact formulier in.