Banner

Camino dos Faros: een oud visserspad naar Finisterre

Reisprogramma

 

Dag 1: Aankomst in Malpica

 

Dag 2: Malpica - Niñóns 22 km

Voor de kust van Malpica (het heet officieel Malpica de Bergantiños) liggen de Sisargas eilanden waar je talloze verschillende vogelsoorten vind. De meest interessante bezienswaardigheden van vandaag zijn de 12e eeuwse kerk van Santiago de Mens en de dolmen van Pedra da Arca. Natuurlijk is er onderweg genoeg mooie natuur om ons heen. We lopen lang zes stille strandjes en baaien, door prachtige natuur langs punten waar de uitzichten adembenemend mooi zijn.

 

Dag 3: Niñóns - Ponteceso 26 km

Het strand van Niñons ligt tussen twee heuvels en is omringd door bos. Het is een strand in de vorm van een baai met hagelwit zand. Maar wees op je hoede want dit bounty strand kan geteisterd worden door de wind en de zee. Vandaag doorkruisen we allerlei soorten landschappen en de Faro Roncundo is één van de bijzonder plekken waar we langs lopen. Ze zeggen dat de naam komt van het geluid van de brekende golven. Velen riskeren hun leven hier op zoek naar eendenmosselen. Dat sommigen hier ook het leven lieten kan je zien aan de witte kruizen die verspreid door het landschap staan. Het einde van vandaag is spectaculair, nabij de riviermond van de Anllóns kunnen we genieten van een panoramisch uitzicht over het eiland Tiñosa, de duinen en het strand van Barra.

De Camino dos Faros is een 200 kilometer lang historisch pad langs de oceaan. Het loopt van Malpica tot aan Finisterre, het meest westerse puntje van het Spaanse schiereiland. De trek neemt je mee langs de Costa da Morte, ofwel de kust van de dood. Het is niet duidelijk waar deze naam precies vandaan komt. Sommige overleveringen zeggen dat je hier het einde van de wereld kon zien. Hier ging de zon elke dag onder in de zee wat in de oudheid werd gezien als doodgaan. Andere legendes claimen dat de naam Costa da Morte komt van de talloze schepen die hier vergingen, inclusief hun bemanningen, op de gevaarlijke en rotsachtige kust van Galicië.

 

Camino dos Faros betekent letterlijk het pad van de vuurtorens. De 8-daagse route verbindt 7 vuurtorens die op de steile rotsen langs de kust gebouwd zijn. Smalle paadjes lopen omhoog en omlaag en leiden je door velden met varens en langs dicht op elkaar groeiende struikgewassen. Je zult steile rotsen beklimmen, langs beschutte baaitjes wandelen en over prachtige zandstranden lopen. Acht dagen wandelen langs vuurtorens, stranden, duinen, rivieren, rotsen, bossen, ruïnes, zeearmen en riviermondingen met talloze vogels, oude vissersdorpjes, kleine haventjes en prachtige zonsondergangen.

 

De Camino dos Faros is een juweel van een wandel vakantie, off the beaten track ver weg van toeristen.

 

 

8-daagse wandel vakantie over het vuurtoren pad langs de Atlantische kust van Noord Spanje

Dag 4: Ponteceso - Laxe 25 km

Tijdens de ochtend kan je de grote aantallen vogels in de riviermond van de Allóns rivier zien en horen. We stoppen bij twee archeologische juweeltjes vandaag: Castro A Cibda (een nederzetting van tussen de 1e en 6e eeuw, ontdekt in 1924) en de dolmen van Dombate. Het laatste stuk wandelen van vandaag gaat van Punta da Cabalo en zijn kleine vuurtoren tot aan Laxe. We bereiken onze hostel in Laxe al wandelend over het strand en door de kleine straatjes van het dorp.

 

Dag 5: Laxe - Arou 17 km

De simpele witte vuurtoren van Laxe staat, zoals zoveel andere vuurtorens langs de route, op een fantastische plek met onvergetelijke vergezichten. Dichtbij de vuurtoren staat een beeld van een wachtende vrouw die reikt naar de zee. Dit beeld is een eerbetoon aan de vrouwen die op hun zeevarende mannen wachtten. Over de wachtende vrouwen is een verhaal: De vrouwen klommen, als ze ten einde raad waren, op heilige kapellen en verlegden de dakpannen. Ze geloofden dat ze zo de windrichting konden veranderen zodat diegenen waarop ze wachtten naar huis zouden komen.

Vandaag lopen we langs twee natuurwonderen, de Furna de Espuma (een rotsspleet vol met schuim) en de Playa de los Cristales (het strand met kristallen). Op het laatste stuk van de wandeling van vandaag, op weg naar Camelle, lopen we door een landschap van stenen. Alle soorten, vormen en maten komen we tegen.

Dag 6: Arou - Camariñas 22 km

We zijn bijna op de helft en vandaag is de meest prachtige wandeling die je ooit zal lopen! De landschappen waar we doorheen lopen en de vergezichten tijdens de wandeling zijn ongeëvenaard. We lopen langs het Engelse kerkhof, zo genoemd naar de drie Engelse schepen die hier vergingen aan het einde van de 19e eeuw. We wandelen over prachtige witte stranden met hoge golven. Een van de belangrijkste vuurtorens van de Camino torent boven de kust uit op 125m. Dit is de vuurtoren van Vilan, de oudste elektrische vuurtoren van Spanje.

 

Dag 7: Camariñas - Muxía 32 km

Deze dag is de langste dag van de Camino dos Faros. De vorige twee dagen hebben we meer in open landschappen en langs de kust gewandeld, maar vandaag lopen we door meer beschut terrein. Langs zeearmen en rustige baaien waar de lokalen schaaldieren, vooral kokkels, zoeken. Tijdens eb, komen de vogels hier ook het voedsel halen dat de zee binnenbrengt.

vuurtoren-camino-vrouwen camino-dos-faros-spanje

Data 2018

 

24-29 juni (mini)

19-28 oktober

camino-faros-women-only witte-stranden-camino-faros

Dag 8: Muxía - Nemiña 24 km

De voorlaatste dag en een redelijke uitdaging! We komen heel wat steile klim en afdalingen tegen, vooral in de eerste helft van de dag. Elke inspanning leidt weer tot een adembenemend uitzichtpunt en dat maakt de klim weer dubbel dwars waard. We beklimmen de Cachelmo berg die uitsteekt boven de Furna of Buseran, met zijn intrigerende legende over de liefde.

 

Dag 9: Nemiña - Cabo Finisterre 26 km

Vandaag komen we aan bij het einde van de wereld, Finisterre! De laatste dag van onze Camino begint op het strand van Nemiña. Indien het eb is kunnen we over het strand lopen tot aan de Castro rivier. Deze rivier steken we over bij Lires en de riviermond is ook hier vol met vogels. Stukken van onze Camino vandaag zijn zwaar door de steile kliffen en rotsachtige paden. Soms voel je je overweldigd door het geluid van de oceaan en soms wandel je in stilte en neem je de pracht van de natuur in je op, stap voor stap.

 

Dag 10:

Na het ontbijt kan je kiezen om naar Santiago de Compostela te lopen, nog wat langer in het mooie Galicië te blijven of terug naar huis te gaan.

zonsondergang-camino-faros

Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen voor deze reis, wil je mee? boek dan vandaag!

 

€875

Inclusief:

Transfer van het vliegveld van A Coruña of Santiago naar Malpica

Transfer van Finisterre naar het vliegveld van A Coruña of Santiago

9 overnachtingen in 1, 2 of 3 sterren hostels (twee of drie persoonskamers met eigen badkamer), inclusief ontbijt

Trekking verzekering

 

Exclusief:

Vlucht(en) en visum

Drankjes

Lunches en diners en fooien

Data 2018

 

24-29 juni (mini)

19-29 juli